• Home
  • Join the Fun
    • Locate Us>
      • Map
    • Zoo Hours
    • Fees
    • Programs
    • Membership
    • Cafés
    • Store
    • Games
  • Events
    • Movies
    • Birthdays>
      • Birthday Parties >
        • Cake
        • Icing
    • Memorial Day
    • Fantastic Father's Day
    • 4th Of July
    • Find the Cure
    • Mother's Day Brunch
    • Midnight Stroll
    • Weddings>
      • Receptions
      • Venues
      • Packages
      • Menus
    • Dinner Auction
  • About Us
    • Our Mission
    • Enrichment
  • Animals
    • A-M>
      • Australian Fur Seal
      • Australian Owlet
      • Bilby
      • Black Swan
      • Bottlenose Dolphin
      • Bridles Nailtail Wallaby
      • Cane Toad
      • Cassowarry
      • Corroborre Toadlet
      • Crimson Roscea
      • Dibbler
      • Dingo
      • Dugong
      • Eastern Snake Necked Turtle
      • Echidna
      • Emu
      • Fairy Penguin
      • Flying Fox
      • Frilled Lizard
      • Giant Cuttlefish
      • Goanna
      • Great White Shark
      • Koala
      • Kookaburra
      • Kowari
      • Leadbeater's Possum
      • Lumholtz Tree Kangaroo
      • Magpie
    • N-Z>
      • Northern Death Adder
      • Numbat
      • Phascogale
      • Platypus
      • Pygmy Possum
      • Quokka
      • Quoll
      • Rainbow Lorikeet
      • Red Kangaroo
      • Saltwater Crocodile
      • Sawfish
      • Spotted Cuscus
      • Sulfur Crested Cockatoo
      • Sugar Glider
      • Tasmanian Devil
      • Tawny Frogmouth
      • Thorny Devil
      • Walleroo
      • Wedge Tailed Eagle
      • Weedy Seadragon
      • Western Swamp Turtle
      • Wombat
  • Contact Us

Dugong
Dugong Dugon
Noelle Finlay

ID#40
Picture
Classification:mammal                                                                                                              
Endangered Status: medium risk                                                                           
Habitat: sea grass, shallow coastal waters, and tropical
seas

The Dugong can weigh up to 880 pounds and can reach as long as 13 feet. Adult Dugongs are very robust.  They have small eyes, and flipper-like forelimbs. They also have paddle-like tails, very short hair, and a slate grey coloring. They have a large rounded snout. The young Dugongs are
almost identical, but they are smaller and have a pale cream coloring.     

Dugongs usually live on their own or in pairs. Most of the time the pairs include a mother and a calf. They eat sea grass, a lot of eelgrass, and algae. This means that they are vegans or vegetarians. They use their upper flexible lip to rip out the food from the ground. Dugongs are not diurnal; they swim during the day and eat sea grass because it grows in the sun.                                                                                      
                                   
The age of first breeding is about 9 or 10 years or more. They only have one young, but there is no specific breeding season. It takes around 390 to 420 days of being pregnant. The breeding interval is 3 to 7 years. The young immature Dugongs are called calves. The calves stay around their mothers for about 18 months. Dugongs go under water to have their calves, then go above water so the calf can take his or her first breath.                                                                                              
      
If Dugongs live in the wild they can live up to 70 years old. Unfortunately, Dugongs are in danger a lot. So many people hunt them, even though it is against the law. Dugongs are related to elephants even more closely than their mammal friends the dolphin and whale. The closest animal to the Dugong is a manatee. Another close relative to the dugong is a Steller’s Sea
Cow, although they have already become extinct. People have said that there are 80,000 Dugongs in Australian waters. 
Picture
©2013 Zoostralia